Λεωφόρος Ηλυσίων Πεδίων (Champs-Elysees) - Παρίσι


Η λεωφόρος των Ηλυσίων Πεδίων (Avenue des Champs-Elysees) είναι ίσως η πιο διάσημη λεωφόρος του κόσμου. Αυτή η εντυπωσιακή λεωφόρος εκτείνεται από την πλατεία της la Concorde και την Charles de Gaulle, στο χώρο όπου βρίσκεται η Αψίδα του Θριάμβου.

Με μήκος περίπου 2 χιλιόμετρα και 70 μέτρα πλάτος, θεωρείται η πιο ακριβή εμπορική αρτηρία της Ευρώπης.

Στο δυτικό άκρο της, ο δρόμος περιλαμβάνει κινηματογράφους, θέατρα, ξενοδοχεία, καφέ, εστιατόρια και πολυτελή καταστήματα.



Στο αντίθετο άκρο, κοντά στην Place de la Concorde, το δρόμο που συνορεύει με το Jardins des Champs-Elysées, θα δείτε όμορφα διαμορφωμένους κήπους με σιντριβάνια και μερικά μεγάλα κτίρια όπως το Petit Palais στη νότια πλευρά και το Elysée στη βόρεια πλευρά της. Η τελευταία ήταν η κατοικία των Γάλλων Προέδρων από το 1873.
Η Champs-Elysées δεν είναι διάσημη μόνο για τα θέατρα, τα καφέ και τα πολυτελή καταστήματα, αλλά χρησιμοποιείται για όλες τις μεγάλες γιορτές και ιστορικές εθνικές εκδηλώσεις της Γαλλίας, όπως η στρατιωτική παρέλαση που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στη λεωφόρο στις 14 Ιουλίου για να γιορτάσουν την Ημέρα της Βαστίλης.

Το όνομά της (Champs-Elysees) προέρχεται από την ελληνική μυθολογία, όπου τα «Ηλύσια Πεδία» αποτελούσαν τμήμα του Άδη και ήταν ο τελικός προορισμός της ψυχής των ηρώων και των ενάρετων.